Suomalaisnyrkkeilijät valmiina Euroopan kisoihin

10.6.2015

Marjut Lausti, kuvaaja Antti Latva-Kyyny
Marjut Lausti, kuvaaja Antti Latva-Kyyny
Dmitri Tretjak, kuvaaja Antti Latva-Kyyny
Dmitri Tretjak, kuvaaja Antti Latva-Kyyny
Mira Potkonen, kuvaaja Antti Latva-Kyyny
Mira Potkonen, kuvaaja Antti Latva-Kyyny
Matti Koota, kuvaaja Antti Latva-Kyyny
Matti Koota, kuvaaja Antti Latva-Kyyny

Suomesta matkaa neljä nyrkkeilijää historian ensimmäisiin Euroopan kisoihin (European Games), jotka järjestetään 12.–28.6.2015 Bakussa, Azerbaidžanissa. Ensimmäiset nyrkkeilyottelut isketään 16. kesäkuuta.

Euroopan kisoihin matkaa suomalaisnyrkkeilijöistä Marjut Lausti (54 kg), Matti Koota (56 kg), Mira Potkonen (60 kg) ja Dmitri Tretjak (75 kg). Ville Hukkanen joutuu jättämään kisat väliin käsivamman vuoksi.  

Kehässä nähdään kuitenkin viides suomalainen, sillä Allan Roos on kutsuttu kisoihin tuomaritehtäviin. Suomen valmentajina Bakuun matkaavat Jarkko Pitkänen, Maarit Teuronen ja Veli Koota.

- Lähdemme Bakuun erittäin hyvillä mielin tavoittelemaan mitalia, joka on mielestäni realistinen tavoite. Nyrkkeilijämme ovat menestyneet kevään kansainvälisissä kilpailuissa hyvin ja olemme panostaneet vahvasti Euroopan kisoihin valmistautumiseen, Suomen päävalmentaja Jarkko Pitkänen kertoo.

 - Olympiatyylin nyrkkeilyssä toki arpaonnella on oma vaikutuksensa lopullisiin tuloksiin, mutta mitalimahdollisuuksista kertoo esimerkiksi se että Mira Potkonen on voittanut edellisten MM-kilpailujen kolme mitalistia omasta painoluokastaan.

 Erinomaista menestystä keväällä

Tamperelainen Mira Potkonen on voittanut kevään 21 ottelustaan peräti 20. Potkonen on saavuttanut kultamitalit erittäin kovatasoisissa Golden Girl Box Cupissa, Strandja- ja GeeBee-turnauksissa, sekä voittanut Pohjoismaiden mestaruuden.

Toinen tamperelainen Marjut Lausti on väläytellyt osaamistaan kukistamalla muun muassa maaliskuun GeeBee-turnauksessa MM-hopeamitalisti Lisa Whitesiden.

Suomalaismiehistä mukana ovat kankaanpääläinen Matti Koota ja Dmitri Tretjak Kotkasta. Molemmat sijoittuivat hopealle Belgrade Winner –turnaukssessa ja pronssille Istavan Bocskai –turnauksessa. Lisäksi Koota voitti Pohjoismaiden mestaruuden ja Tretjak GeeBee-turnauksen pronssia.

Matti Koota pääsi ensimmäisenä suomalaisena ottelemaan AIBA Pro Boxing –otteluun Kiinaan 6. kesäkuuta. Tappiosta huolimatta Koota esiintyi Kiinassa edukseen ja jatkoa AIBA:n ammattilaisotteluihin seuraa todennäköisesti syksyllä.

Suomen nyrkkeilymaajoukkue on menestynyt kansainvälisissä kehissä kevään aikana paremmin kuin kertaakaan aikaisemmin tällä vuosituhannella. Suomalaiset ovat saavuttaneet peräti 35 otteluvoittoa ja 21 mitalisijaa kansainvälisen lajiliiton AIBA:n kalenteriturnauksissa.

- Menestys on todella ollut huikeaa. Kalenteriturnausten lisäksi voitimme Irlannin naisten maaotteluissa ja olimme junioreiden Olympic Gloves–turnauksen ja Pohjoidmaiden mestaruuskilpailujen paras maa. Menestyksen jatkaminen vaatii kovaa työtä, mutta olemme ottaneet isoja askelia eteenpäin, Suomen Nyrkkeilyliiton puheenjohtaja Tomi Korpinen arvioi.