Porin NMKY

"Minkälainen valmentaja Lasse on?" "Tiukka, mut paras!" PoNMKY:n nuoret TUL2023-kisoissa Lahdessa

Kaksi olympiamitalia, useita MM-, EM-, PM- ja SM-mitalia aikuisten sarjoissa. Lukuisia arvokisamitaleja nuorten sarjoissa. Näistä saavutuksista tunnetaan Porin NMKY:n nyrkkeily. Sekä valmentajastaan Lasse Seppälästä.

Porin NMKY:n nyrkkeilyjuuret juontavat 1970-luvulle. Valmentaja Lasse Seppälä on ollut toiminnassa mukana jo yli 30 vuotta. Siviilityöstään nuorten psykiatrisessa yksikössä mies on ammentanut osaamista nuorten valmentamisen henkiseen puoleen. Lasselle on aina ollut tärkeää, että nuorilla on paikka, jossa purkaa pahaa oloa turvallisesti.

Porin NMKY:n kilpanyrkkeilijät ova niittäneet mainetta olympialaisia myöten - Jyri Kjäll ja Joni Nyman ovat jättäneet lähtemättömän jäljen suomalaisen nyrkkeilyn historiaan. Tällä hetkellä seurassa on parisenkymmentä kilpanyrkkeilijää. 

“Seurassa on tällä n. 20 nyrkkeilijää, jotka harjoittelevat niin sanotussa kilparyhmässä. Yleisen sarjan nyrkkeilijöitä ovat Topias Vaittinen, Juuso Enola, Nita Hoikka, Carita Niemi ja Helena Lindström sekä nuorissa Jimi Ahola, Niilo Puustelli, Arttu Rauäng, Aapo Lehtonen, Aleksi Kononen, Alina Rummel ja Meri Kumpulainen”, kertoo Lasse.

Kuntonyrkkeilyn innostamia porilaisia harjoittelee salilla parisenkymmentä kahdesti viikossa. Näissä treeneissä on aina mukana myös kilpanyrkkeilijöitä sekä ohjaamassa että harjoittelemassa. Muutoin valmennuksesta Lassen lisäksi vastaavat Juha Temonen, Markku Mäkelä sekä Jouko Takkunen, jota Lasse kehuu  erityisesti hyvästä työstä lasten ja nuorten harjoitusten suunnittelijana sekä vetäjänä.


VILPERIEN KOTIKAUPUNKI

Nyt jo ympäri Suomea tuttu Vilperi ja Veijari Boxing ovat alunperin PoNMKY:n Kati Collianderin kehittämiä harjoitusmuotoja perheen pienemmille.

“Valitettavasti meillä itsellämme ei tällä hetkellä ole resursseja tarjota nuorimmille harjoituksia. Vilperit ovat hyvä pohja mestaruuksiin asti. B-junioreiden Suomen mestari Aapo Lehtonen kävi Vilpereissä ja Veijareissa 3-4 vuotta, harrasti välillä jalkapalloa, mutta palasi sitten takaisin nyrkkeilyn pariin!”


PANOKSIA YHTEISTYÖHÖN

 Porin NMKY on järjestänyt vuosittain ystävyyskaupungin Latvian Riian kanssa ystävyysnyrkkeilyt jo 32 kertaa. Vuoroin vieraissa käytävät ottelut jäivät väliin korona vuosi 2021, mutta tavoitteena on järjestää kisat jälleen uudelleen. Vaikka ihan SNL:n 100. juhlavuoden kunniaksi.

 Muutoinkin Porissa halutaan painottaa yhteistyön merkitystä pienen lajiperheen keskuudessa.

 “Nyrkkeilyperheessä tulisi keskittyä ja kehittää yhteistyötä enemmän. Mielestämme  Ervin Kaden nimittäminen lajipäälliköksi oli paras peliliike pitkään aikaan. Uskomme että Ervin vie ja kehittää suomalaista nyrkkeilyä pitkälle”, toteaa Lasse Seppälä lopuksi.

 “Jos itsesi satakunnasta löydät, olet lämpimästi tervetullut salivierailulle. Harjoituksien alkamisajat: ma, ke ja pe klo 17.00. Kuntonyrkkeily ti klo 18.00 ja to klo 18.30.”

 

Haastateltavina: Lasse Seppälä ja Topias Vaittinen

 


Lasse kisareissulla 2023 (kuva: EUBC/Kincses)