Nyrkkeilyn esittely

Ottelut

Olympiatyylin nyrkkeilyssä erien ja sitä myötä otteluiden kesto on eripituinen eri-ikäisillä ottelijoilla. Aikuiset ja A-juniorit ottelevat kolme kolmen minuutin erää minuutin erätauoilla. B-junioreilla on kolme kahden minuutin, C-junioreilla kolme puolentoista minuutin ja D-junioreilla kolme minuutin erää minuutin erätauoilla.

Arvostelukriteerit

Otteluissa käytetään kolmea eri arvosteluperustetta. Pääasiallinen kriteeri on puhtaat osumat osumapistealueille. Muut kriteerit ovat ottelun hallinta teknisellä ja taktisella paremmuudella sekä kilpailukykyisyys.  Otteluissa käytetään kolmea tai viittä arvostelutuomaria sekä niissä on aina kehätuomari, joka vastaa ottelun turvallisuudesta sekä sääntöjen noudattamisesta. Kansallisissa D-junioreiden otteluissa käytetään arvostelun perusteena tekniikkanyrkkeilysääntöjä, jossa kolme tuomaria arvostelee kolmea tekniikan osa-aluetta; lyöntitekniikkaa, liikkumista, koskemattomuutta.

Nuoret nyrkkeilijät ottelevat.
Nuoret käyttävät kisoissa päätä suojaavaa kypärää.

Harjoittelu

Nyrkkeily on taitolaji ja vaatii pitkäjänteistä työtä. Taidon lisäksi lajissa tarvitsee paljon erilaisia fyysisiä ja henkisiä ominaisuuksia, joten myös harjoittelu on monipuolista. Nyrkkeilijän täytyy muun muassa kehittää kestävyyttä, harjoittaa lihaskuntoa, hankkia voimaa sekä hioa tekniikkaa.

Varsinkin lapsena ja nuorena täytyy huolehtia siitä, että yleistaitavuutta harjoittelee riittävästi, jotta saa hyvän perustan lajiharjoittelulle. Kilpailemaan tähtäävien viikon kokonaisliikunnan määrän tulisi olla 18 tuntia viikossa.

nainen lyö nyrkkeilysäkkiä
Välineharjoittelut, kuten säkkitreenit ovat oleellinen osa nyrkkeilytreeniä

Välineet

Nyrkkeily on kohtalaisen edullinen laji harrastaa. Alkuun riittää, että sinulla on sisäliikuntatossut, kevyt urheiluasu ja juomapullo. Hanskoja voi lainata saleilta, mutta omat hanskat kannattaa hankkia jo aikaisessa vaiheessa. 

Kilpanyrkkeilijän varustus

Nyrkkeilijä tarvitsee hammassuojat, käsisiteet, päänsuojan, otteluhanskat, säkkihanskat sekä nyrkkeilytossut. Harjoituksissa käytetään yleensä 12-16oz (340-397g) hanskoja pari- ja otteluharjoittelussa ja säkkihanskoja säkkiin löytäessä. Käsisiteet sidotaan suojaamaan rystysiä, rannetta ja kämmenen luita. Hammassuojat muotoillaan itse oman purukaluston muotoiseksi. Harjoituskypärä on usein myös poskipäitä suojaava. Kilpailujen järjestäjä on velvoitettu hankkimaan sääntöjen mukaiset otteluhanskat kilpailuotteluihin. 

Voit hankkia varusteet kätevästi Liiton Varustekaupasta!

Ammattinyrkkeily on oma lajinsa

Olympiatyylin ja ammattinyrkkeilyn säännöissä on huomattavia eroja. Voidaankin sanoa, että kyseessä on kaksi eri lajia, vaikka lähes kaikki ammattinyrkkeilijät ovat aloittaneet nyrkkeilyn olympiatyylissä.  

Ammattinyrkkeilijät ottelevat ilman paitaa, lisäksi heidän otteluhanskansa ovat kevyempiä. Otteluissa on eriä 4-10, jotka miehillä kestävät kolme (3) ja naisilla kaksi (2) minuuttia. 

Kuva: Päivi Ahola