Antidoping ja kilpailumanipulaatio

Dopingilla tarkoitetaan urheilijan käyttämiä aineita tai menetelmiä, jotka Kansainvälisen olympiakomitea (KOK) ja Maailman Antidopingtoimisto (WADA) määrittelevät kielletyiksi. 

Dopingiksi katsotaan myös ulkopuolisen veren anto ja näytteen manipulointi. Myös pakoilu tai kieltäytyminen testistä sekä dopingaineiden käyttöä edistävä toiminta, kuten niiden salakuljetus tai myynti, tulkitaan dopingiksi.

Urheilun dopingvalvonnan tarkoituksena on estää terveydelle vaarallisten sekä suorituskykyä parantavien aineiden tai menetelmien käyttö. Se turvaa urheilijoiden oikeuden reiluun ja puhtaaseen kilpailuun. Dopingvalvonnassa kunnioitetaan niin urheilun kuin lääketieteen etiikkaa. 

Tarkista Suomesta saatavien reseptija itsehoitolääkevalmisteiden sallittavuus urheilussa. Linkki logossa.

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry:n KAMU -lääkehaku pohjautuu Maailman antidopingtoimisto WADAn kiellettyjen aineiden ja menetelmien luetteloon 2022, jonka mukaan lääkeaineet on luokiteltu kielletyiksi, ehdoin kielletyiksi ja sallituiksi. 

Ilmoita, mikäli epäilet doping-, kilpailumanipulaatio- tai katsomoturvallisuusrikkomusta tai muuta eettistä rikkomusta urheilussa. Linkki logossa. 

Puuttumalla rikkomuksiin autat suojelemaan urheilijoita ja urheilua sekä turvaamaan tasavertaiset ja turvalliset lähtökohdat kaikille urheilijoille. ILMO-palvelussa voit tehdä ilmoituksen urheilijan tai muun toimijan epäilyttävästä toiminnasta.

Varmista tietosi antidopingasioista Puhtaasti paras -verkkokoulutuksen avulla. Verkkokoulutus soveltuu kaikille urheilutoimijoille. Linkki logossa.

Erkka-erivapauskone

Mikäli urheilijan sairauden hoito vaatii urheilussa kielletyn lääkkeen tai menetelmän käyttöä, Erkka-erivapauskone auttaa selvittämään helposti, pitääkö lääkitykselle hakea erivapautta etukäteen. Erivapauskone neuvoo myös, mistä erivapautta haetaan. Ennen erivapauskoneen käyttöä kannattaa tarkistaa Kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa eli KAMU-lääkehausta, ovatko käytetyt lääkkeet kiellettyjä vai sallittuja.

Erivapauslautakunta voi myöntää urheilijalle erivapauden käyttää urheilussa kiellettyä ainetta tai menetelmää WADAn Kansainvälisen erivapausstandardin mukaisesti. Erivapautta haetaan SUEKilta tai kansainväliseltä lajiliitolta, riippuen siitä millä tasolla urheilija kilpailee.

Erkka-erivapauskone löytyy tästä LINKISTÄ

Tulosta ja tutustu Urheiljoiden Antidopingohjeeseen >>

Vanhalla tiedolla ei pärjää. Tutustu ja tulosta mikä muuttui vuonna 2021 >>

Suomen antidopingsäännöstö. Tulosta ja tutustu >>

Mitä lääkkeitä voinkaan käyttää ja mitä en? Tulosta ja tutustu KAMU-pikaoppaaseen >>

Sivun lähde: suek.fi