Finbox: parhaat vinkit peruskuntokauden harjoitteluun

23.6.2022

Peruskuntokauden tarkoitus on valmistaa urheilija (ja kuntolija) kilpailukauteen niin henkisesti kuin fyysisesti. Kaiken pohjana on peruskestävyys. 

Edessä olevan kilpa- ja harjoittelukauden perusta rakennetaan peruskuntokaudella, joka nyrkkeilyssä pääsääntöisesti tarkoittaa kesäaikaa. Peruskuntokaudella luodaan kestävyyspohjaa kovalle harjoittelulle. Sydän- ja verenkiertoelimistön kunto vahvistuu, turnauskestävyys paranee ja palautuminen kovista harjoituksista ja matseista nopeutuu. Jokainen väliin jäänyt pk-treeni antaa etumatkaa vastustajalle. 

Onneksi pk-kaudella ei tarvitse treenata yksin! Kesällä kannattaa vierailla seurojen kesätreeneissä ja tutustua kuntonyrkkeilijöihin ympäri maata! Finbox kysyi tutuilta nykyisiltä ja entisiltä olympia- ja ammattinyrkkeilijöiltä sekä valmentajilta parhaat vinkit pk-treeneihin ja mikä heille on tai on ollut tärkeintä peruskuntokauden harjoittelussa. 


”Lajikestävyyttä”, Mikael Puurula 

Valmentajat vannovat monipuolisuuden nimiin. Peruskestävyyden lisäksi on muistettava säilyttää ohjelmassa lajitreenit. ”TV-lenkkiä (tasavauhtinen), pyöräilyä ja uintia peruskestävyyden kehittämiseen aerobisella kynnyksellä. Voimakestävyyttä asemaharjoitteluna yhdistettynä nopeusvoimakestävyyteen pari kertaa viikossa. Nyrkkeilyharjoitteita ratauttaen pitkiä kombinaatioita”, ohjeistaa Ervin Kade, IBA:n valmennusvaliokunnan puheenjohtaja ja monen suomalaisnyrkkeilijän taustalta tuttu valmentaja. 


Kilpauransa viime vuonna päättänyt Marjut Lausti muistuttaa, että pk-kaudella on hyvä hioa tekniikkaa: ”En puhuisi peruskuntokauden kohdalla niinkään yksittäisistä treenimuodoista vaan ominaisuuksista, joita haetaan. Pk-kausikin kannattaa jaksottaa eri osiin, joissa kehitetään eri asioita. Pk-kaudella kestävyys on tärkeä kehitettävä osa-alue, mutta sitä voi harjoittaa monella tavalla: lenkit, pelit, lajiharjoitukset, uinti. Koska nyrkkeily on kuitenkin teknis-taktinen laji, ja vaikka pk-kauden harjoittelussa lajitreenin osuus on hieman pienempi, sanon silti, että tärkein harjoitusmuoto on lajiharjoittelu. Peruskuntokaudella on hyvä hioa tekniikkaa rauhassa.”

"Tärkeintä on uskoa tekemiseensä”, Hajji Muhis

Tomi Hongalla on kokemusta harjoittelusta niin olympia- kuin ammattinyrkkeilyn puolelta. Nykyään Kiimingissä valmentavan Tomin ohje kuulostaa rajulta, mutta helppoa tietä menestykseen ei ole: ”Iso virhe takertua johonkin tiettyyn treenimuotoon! Monipuolisesti ja rajusti työtunteja alle! Peruskuntokaudella pitää kärsiä, jotta kilpakaudella voi nauttia!” 

Pasi/Ammattinyrkkeily.net-sivustolta painottaa, että välillä on hyvä nollata ajatukset nyrkkeilystä ihan kokonaan. 

"Kesän peruskuntokaudella salilta tuttua lajiharjoittelua voi huoletta jättää vähemmälle. Lenkkeile, fillaroi, pelaile pallopelejä. Liiku monipuolisesti matalammalla sykkeellä. Tekniikkaa saa hioa loputtomasti, sitäkin voi kesäkaudella tehdä rauhallisemmin ja huolellisesti. Lihaskuntoakin pitää ylläpitää, oman kehon painolla harjoitteita, raikkaassa ulkoilmassa. Kesän harjoittelua on hyvä tehdä ulkosalla, salin uumeniin ennättää kyllä helteiden jälkeenkin. 

Kilpapuolella harjoittelu on tarkasti jaksotettua ja suunnitelmallista. Tavoite tietenkin saada urheilijan huippukunto sattumaan kauden päätavoitteisiin. Peruskuntokauden ajatushan on luoda pohjaa kohden kilpakauden kovempia harjoituksia.” 

Entinen päävalmentajamme Jarkko Pitkänen tiivistää asian yhteen lauseeseen: ”Vaikea kuvitella peruskuntokautta ilman juoksemista ja koulunyrkkeilyä.” 


Lenkkejä, portaita, punttia 

Nyrkkeilijöidemme pohja luodaan pääsääntöisesti lenkkipoluilla. Kuntoilijalle riittää hölkän sijaan reipas kävely, jonka aikana hengästyy. Tehoa voi nostaa esimerkiksi rannepainoilla. Mikä nyrkkeilijöillemme on parasta treeniä tai tärkein asia pk-kaudella? 

Anni Viantie: ”Ehdottomasti juoksu. Mulla kun on näitä isoja karvaisia otuksia tässä kaksin kappalein niin on helppoa ottaa turre mukaan ja lähteä viereiseen lepikkoon joko polkujuoksemaan tai mennä hiekkateitä pitkin.” 

Arslan Khataev: ”Tärkeintä on päästä kesällä kovaan kuntoon ja back in business sitten syyskuussa!”

Yessica Frantsi: ”Tärkeintä on treenien monipuolisuus!” 

Mira Potkonen: ”Juoksu! Tykkäsin juoksemisesta ja juoksen edelleen!” 

Anton Embulaev: ”Itselleni on kaksi tärkeintä eli puntti ja pitkä lenkki. Tietenkin on myös kestovoimakuntopiirejä, mutta ihan peruskuntoa parantaen niin se on puntti ja lenkki!” 

Satu Lehtonen: ”Kahvakuulatreeni ja erilaiset mäet ja portaat!! Ehdottomasti. Tähän oli helppo vastata!” 

Myös Amin Asikainen oli valmiina vastaamaan kysymykseen pk-harjoittelusta. Finbox pahoittelee, että haastattelu jäi tekemättä. Luetaan Aminin kommentit seuraavassa numerossa!