Tokion olympiakehään lisää naisnyrkkeilijöitä

12.6.2017

Kuva: Elina Gustafsson (vas.) ja Mira Potkonen iskivät viime vuonna MM-pronssia Kazakstanissa. Potkonen toi lisäksi mitalit Rion olympialaisista ja Bulgarian EM-kilpailuista.
Kuva: Elina Gustafsson (vas.) ja Mira Potkonen iskivät viime vuonna MM-pronssia Kazakstanissa. Potkonen toi lisäksi mitalit Rion olympialaisista ja Bulgarian EM-kilpailuista.

Kansainvälinen olympiakomitea on tehnyt perjantaina 9. kesäkuuta päätökset Tokion vuoden 2020 olympialaisten lajeista. KOK on hyväksynyt kansainvälisen nyrkkeilyliitto AIBA:n esityksen naisten sarjojen lisäämisestä kolmesta viiteen.

Uudet sarjat naisilla ovat 57 ja 69 kiloa. Naisten sarjat 51, 60 ja 75 kiloa jatkavat olympiaohjelmassa. Samalla naisten määrä sarjoittain kasvaa kahdestatoista kuuteentoista.

- Otamme tämän uutisen vastaan suurella ilolla. Meidän naisten kärkinimet Mira Potkonen ja Elina Gustafsson toivat kumpikin arvokilpailumitalit viime vuonna juuri näistä sarjoista (Potkonen 60, Gustafsson 69), joten tottakai tämä on meille hyvä uutinen, Suomen Nyrkkeilyliiton puheenjohtaja Tomi Korpinen iloitsee.

Nyrkkeilyliiton varapuheenjohtaja Anna Laukkanen on jäsenenä sekä kansainvälisessä että Euroopan naiskomissiossa ja on ollut mukana viime vuosina ajamassa juuri näitä sarjoja uusiksi olympiasarjoiksi naisille. 

- Uudet sarjat perustuvat vahvasti siihen, että myös naisilla painosarjat antavat mahdollisimman tasaiset ja terveet mahdollisuudet eri painoluokkien naisille tavoitella olympiamenestystä. Luonnollisesti tämän päivän uutinen on suuri voitto meille, Laukkanen kommentoi.   

Nyrkkeily on yksi niistä lajeista, joissa KOK:n Agenda 2020 mukaisesti tavoitteena on sukupuolten tasa-arvoisuuden lisääminen. Kansainvälinen nyrkkeilyliitto AIBA esitti suunnitelmassaan miesnyrkkeilijöiden määrän vähentämistä per sarja, mutta KOK ei hyväksynyt mitalien määrän lisäämistä, mikä tarkoittaa sitä, että miesten olympiasarjat nyrkkeilyssä vähenevät kahdeksaan. 

- Vielä ei ole päätetty, mitkä kahdeksan sarjaa miehillä on Tokiossa, mutta uskoisin että ääripäistä vähennetään. Tällöin muutos ei olisi liian radikaali meidän näkökulmasta, sillä tämän hetken kärki-iskijämme miehissä eivät ole niissä, Korpinen lisää. 

Naisnyrkkeilijöiden määrä kasvaa Rion 36:sta 80:een. Nyrkkeilijöiden kokonaismäärä säilyy ollen myös Tokiossa 286 urheilijaa.