Suomalaistrio naisten nyrkkeilyn MM-kehään Astanassa

16.5.2016

Kuvassa vasemmalta lukien: Askar Sarsenbayev, Mira Potkonen, Marjut Lausti, Elina Gustafsson ja Maarit Teuronen.
Kuvassa vasemmalta lukien: Askar Sarsenbayev, Mira Potkonen, Marjut Lausti, Elina Gustafsson ja Maarit Teuronen.

Naisten nyrkkeilyn MM-kilpailuissa Kazakstanissa on reilun viikon aikana luvassa kunnian ja maineen sekä mitalien lisäksi myös muuta hyvää. Olympiapaikka Rioon on luvassa kaikille olympiapainoluokkien mitalisteille ja se toimii vielä ekstrabuustina suomenkin kolmen nyrkkeilijän kisajoukkueelle.

Suomea MM-kisoissa 2016 edustavat Elina Gustafson (69 kg), Marjut Lausti, (54 kg) ja Mira Potkonen (60 kg).

Naisilla on Rion olympialaisissa kolme painoluokkaa (51, 60, 75) ja jokaiseen pääsee mukaan vain 12 nyrkkeilijää. Jaossa on enää MM-kisojen mitalisteille paikat sekä yksi tripartite-kutsupaikka sarjaa kohden.

Suomalaiskolmikko on valmistautunut 19.-27. toukokuuta Astanassa käytäviin kisoihin mitä parhain mielin. Valmistava leiri kisamaassa on sujunut kaikkien mielestä erinomaisesti ja tarjonnut parhaat mahdolliset lähtökohdat hyville otteluille itse h-hetkenä.

Kazakstanissa on suomalaisten lisäksi kisoihin olleet valmistautumassa isäntämaan ohella Ukrainan, Bulgarian ja USA:n maajoukkueet.

Naisten ainoan MM-mitalin Suomelle on tähän mennessä nyrkkeillyt Hanne Mäkinen Barbadoksella 2010 saavutettuaan pronssia kärpässarjassa.

Kyseessä on nyt yhdeksännet naisten MM-kisat. Ensimmäiset kisattiin 2001 Yhdysvaltain Scrantonissa.

Suomen joukkueen valmentaja Maarit Teuronen on ollut myös tyytyväinen valmistautumisleirin antiin

- Sparrivastustajista ei ole ollut todellakaan pulaa ja eri ottelutyylejäkin on riittänyt. Maan tavat tuntevan Askar Sarsenbayevin mukana oleminen on helpottanut käytännön järjestelyjä. Olemme kulkeneet isäntämaan joukkueen leiriohjelman mukaan, jopa saunaa myöten! Muut maat eivät ole sinne päässeet, Teuronen nauraa.

- Urheilijoiden tekeminen on ollut nousujohteista leirin ajan. Kisat tulee olemaan kovat ja jokaisen on saatava kisakehässä itsestään kaikki irti. Lähtökohtana on, että yksikään ottelu ei tule olemaan helppo, valmentaja listaa.

MM-kisojen suomalaisnyrkkeilijöiden ajatuksia ennen turnausta:

Elina Gustafsson:

- Nämä ovat ensimmäiset arvokilpailuni ja odotan innolla niiden alkamista. Lähden taistelemaan voitoista alusta loppuun asti. Valmistautuminen on mennyt hyvin ja oli erittäin tärkeää että päästiin Kazakstaniin kisoihin valmistavalle leirille. Nosti itsetuntoakin korkeammalle.

Marjut Lausti: 

- Odotukset kilpailuista ovat ne, että voisi palata kotiin ylpeänä omasta suorituksesta - ja mitali kaulassa. Valmistautuminen on sujunut hyvin ja on ollut mahtava juttu päästä leirille ensiksi Italiaan ja nyt tänne Kazakstaniin. On voinut keskittyä täysillä harjoitteluun ja on saanut monenlaisia sparrivastustajia.

Mira Potkonen: 

- Tavoitteena kisoista on mitali ja sen myötä paikka olympialaisiin.  Valmistautumisen kannalta oli hyvä, että päästiin viimeistelemään niin kisakunto kuin ottelusilmäkin tänne Kazakstanin leirille. On päässyt hyvin treenaamaan erityylisten vastustajien kanssa. 

Suomen joukkue naisten MM-kisoissa 19.-27.5.

Elina Gustafson, 69 kg, 24 v, Porin NMKY, valmentaja Marko Pennanen
Marjut Lausti, 54 kg, 34 v, Tampereen Työväen Nyrkkeilijät, valmentaja Ismo Laasanen
Mira Potkonen, 60 kg, 35 v, Tampereen Voimailuseura, valmentaja Maarit Teuronen.
Valmentajat: Maarit Teuronen ja Askar Sarsenbayev