Mira Potkosen kultajahti jatkuu

18.5.2020

Kuva: Elokuussa 2019 Potkonen juhli uransa toista perättäistä Euroopan mestaruutta kukistamalla loppuottelussa ranskalaisen ammattilaisten maailmanmestari Maiva Hamadouchen kaikin tuomariäänin.
Kuvaaja: Margit Kincses
Kuva: Elokuussa 2019 Potkonen juhli uransa toista perättäistä Euroopan mestaruutta kukistamalla loppuottelussa ranskalaisen ammattilaisten maailmanmestari Maiva Hamadouchen kaikin tuomariäänin. Kuvaaja: Margit Kincses

Nyrkkeilijä Mira Potkonen sai odotetun päätöksen toukokuun 18. päivä, kun kansainvälinen olympiakomitea vahvisti suomalaisen osallistumisoikeuden Tokion olympialaisten karsintoihin. Potkosen, 39, uran piti kansainvälisen lajiliiton AIBA:n sääntöjen mukaisesti päättyä vuoden 2020 loppuun ja kaksinkertainen Euroopan mestari oli vahvistanut uransa kirkkaimman tavoitteen siintävän Tokion olympiakullassa kuluvan vuoden elokuussa.

Covid-19 koronapandemian aiheuttama olympialaisten siirto vuodelle 2021 toi Potkosen uralle jälleen lisäjännitystä. Tampereen Voimailuseuraa edustavan Potkosen olympiaunelmia on jo uran aikana koeteltu rankasti kahteen otteeseen ja nyt kevät toi tullessaan uuden jännitysnäytelmän, kun ikärajasäännön vuoksi Potkonen on harjoitellut epätietoisuudessa. 

 

Tokion olympianyrkkeilyn järjestelyistä vastaa KOK itse, joten AIBA:n ikärajasääntö ei sellaisenaan ollut voimassa, mutta vahvistusta osallistumisoikeudesta saatiin odottaa yli kaksi kuukautta.

 

- Kyllä tämä aika ja tilanne on jokaiselle urheilijalle osaltaan täynnä kysymysmerkkejä koskien tulevien olympialaisten toteutumista ja niiden karsintajärjestelmiä, mutta meitä taisi olla koko olympialaisten osalta kaksi urheilijaa, jonka kohdalla osallistumisoikeus oli tällä tavalla kyseenalainen. Esimerkiksi jalkapallossa pelaajien ikärajan nosto vahvistettiin jo huhtikuun alussa, Potkonen kommentoi.

 

- Tunnelmat ovat hieman vaihdelleet, mutta sitten päätettiin valmentajan kanssa, että keskitymme harjoitteluun, sillä ajatuksella, että osallistumisoikeus tulisi. Aivan mahtavaa oli saada vahvistus osallistumisoikeudesta karsintoihin ja sitä kautta olympialaisiin. Oman uran päätavoite siten vain siirtyi, ei peruuntunut, Potkonen jatkaa.

 

Kohti uutta huippua

Potkonen on harjoitellut mestarivalmentaja Maarit Teurosen kanssa Tampereen Nääshallissa ja Varalan Urheiluopistolla huhtikuun alusta alkaen.

 

- Pari viikkoa treenattiin ulkona ja yhteistyökumppaneiden tiloissa, mutta onneksi Tampereen kaupunki avasi harjoittelutilat kärkiurheilijoiden käyttöön, ja pääsimme myös kotisalille treenaamaan, Teuronen kertoo. 

 

- Lontoon karsintoihin saatiin Mira todella kovaan kuntoon ja olihan se iso pettymys, kun kehään ei ehditty lainkaan. Nyt meillä on yhdeksän kuukautta aikaa luoda uusi huippukunto, kunnes kohdataan Englannin Caroline Dubois Euroopan karsinnoissa, Teuronen jatkaa.

 

Tilanne on poikkeuksellinen olympiatyylin nyrkkeilyssä, jossa yleensä vastustaja ei tiedetä kuin korkeintaan muutama päivä etukäteen. Valmentaja Maarit Teuronen kokee tilanteen mielenkiintoisena.

 

- Nyt meillä on mahdollisuus rauhassa luoda taktiikkaa vasenkätistä Carolinea vastaan ja pikkuhiljaa olemme ruvenneet ajamaan sisään taktiikoita ja tekniikoita niin oheis- kuin lajiharjoituksissa.

 

Vastoinkäymisten vahvistama

Potkonen osallistui uransa ensimmäisiin olympiakarsintoihin vuonna 2012, jolloin hän kärsi pistetappion tulevalle Brasilian olympiamitalisti Adriana Araujolle, ja paikka Lontooseen jäi haaveeksi. Tuolloin voimassaolleen ikärajasäännön mukaan uutta mahdollisuutta ei pitänyt tulla, mutta toisin kävi, kun vuonna 2013 kansainvälinen nyrkkeilyliitto AIBA nosti ikärajaa 34 vuodesta 40 vuoteen. Potkonen oli päättänyt joka tapauksessa jatkaa uraansa, joten Rion olympiadille lähdettiin kisavalmiina.

 

Lokakuussa 2015 Potkosen polven eturistiside hajosi ottelussa alle puoli vuotta ennen olympiakarsintoja, ja uudelleen herännyt olympiahaave näytti hetken karkaavan. Suomalainen sisupussi kävi läpi kovan kuntoutuksen, johon kuului muun muassa terapiaa kroatialaisella huippuklinikalla ja kuukausien ajan valmentaja Maarit Teurosen laatimia poikkeuksellisia harjoitteita polven ehdolla.  Tuloksena olympiapaikka viimeisestä karsintakilpailusta ja Suomen ainoa mitali Rion olympialaisista. Matkalla Rion pronssille kaatui niin Brasilian Araujo kuin kaikkien aikojen menestynein naisnyrkkeilijä, Irlannin Katie Taylor.  

 

Tokion olympiadille Potkonen on lähtenyt koko Suomen suurimpana mitalitoivona. Eikä ihme, sillä vuosiin 2017–2020 mahtuu kahden Euroopan mestaruuden lisäksi Euroopan kilpailujen voitto, Euroopan Unionin mestaruus ja MM-pronssi sekä lukuisia A-luokan kalenteriturnausten voittoja. Tappiot ovat laskettavissa yhden käden sormilla.      

 

- Omat tavoitteet ovat korkealla, joten en ota turhia lisäpaineita muiden odotuksista. Meillä on selkeä tavoite Maaritin kanssa ja sitä kohden mennään meidän omalla tyylillämme, Potkonen kommentoi.

 

  Lisätiedot: Suomen Nyrkkeilyliitto, olympiavalmentaja Maarit Teuronen p. 040 142 7577