VUODEN PARHAAT 2008

23.12.2008

Nyrkkeilyvuoden 2008 palkitseminen

 

Paras naisnyrkkeilijä:

54 kg Hanne Mäkinen s. 14.09.1982, Järvenpään Kehäkarhut

Valmentaja: Juha Saurama

Ammatiltaan myyjä

Nyrkkeilysaavutukset: 44 ottelua (34 voittoa – 10 tappiota), SM 1 2007 ja 2008, PM 2 2007 ja 2008, Maj Box 1, Pyynnikki 1. Witch Cup 3., EU- edustus 2008.

(Potkunyrkkeily: 45 (30 – 15) SM 1, PM 2ja EM ja MM edustus)

Tavoitteena: 2009 Euroopan mestaruuskilpailuista mitali

Vahvuudet: Monipuolisuus

Lempiväri: Musta

Lempiruoka: Kanapasta

Motto: Kuvia ei kumarreta

 

Paras miesnyrkkeilijä:

69 kg Nikolai Kodin s. 19.12.1986, Mikkelin Nyrkkeilijät

Valmentaja: Osmo Laine

Vuosi 2008 oli Nikolai Kodinin läpimurtovuosi. Perjantaina 22 vuotta täyttävä Kodin voitti keväällä ensimmäisen miesten Suomen mestaruutensa ja huipensi vuotensa lokakuussa kansainvälisen Tammer Turnauksen voittoon. Sen päälle Kodin nappasi vielä voiton Ruotsi-ottelussa.

Tammer-voitto osoitti, että Kodin on tehnyt oikeita ratkaisuja viime aikoina. Hän vaihtoi sarjaa 64-kiloisista 69-kiloisiin ja häntä valmentaa nykyisin Osmo Laine yhteistyössä junioriaikojen valmentajan Matti Ruokosken kanssa.

Mikkelin Nyrkkeilijöitä edelleen edustava Kodin asuu nykyisin Tampereella, jossa hän opiskelee yliopistossa käännöstieteitä. Kymmenvuotiaana nyrkkeilyn aloittanut nuorukainen ehti niittää menestystä kansallisella tasolla jo juniorivuosina, mutta nyt tähtäin on kansainvälisissä kehissä.

Kodin kuuluu Team London -ryhmään, ja hänen vakaa tavoitteensa on mitali vuoden 2012 olympialaisista. Satakunta ottelua käynyt Kodin ei ole kiinnostunut ammattilaisurasta.

 

Paras juniorinyrkkeilijä:

54 kg Matti Koota s. 06.06.1990, Kankaanpään Nyrkkeilijät

Valmentaja: Veli Koota

Matti Koota, 18, vastasi nyrkkeilyvuoden 2008 kovimmasta yksittäisestä suomalaissuorituksesta. Kankaanpään Nyrkkeilijöiden iskijä ylsi nuorten MM-kilpailuissa Meksikossa pronssimitalille neljän ankaran ottelun jälkeen.

Koota kukisti matkalla mitalille muun muassa Turkin olympiakävijän Furkan Memisin. Voitto osoitti, että Koota on jo nyt hyvässä vauhdissa kohti Lontoon olympialaisia, jonne hän tähtää Team Londonin jäsenenä.

MM-kisojen välierätappio Venäjän Magomed Kurbanovia vastaan on Kootan ainoa häviö tänä syksynä. Hän voitti loppuvuodesta muun muassa Olaine Grand Prix’n Latviassa sekä oman kamppailunsa Ruotsi-maaottelussa.

Isänsä Veli Kootan valmentama Matti on nyrkkeilyt pienestä pitäen, mutta vasta aivan viime vuosina harrastuksesta on tullut totisempaa. Lahjakas Koota on siitä huolimatta kerännyt nipun nuorten Suomen mestaruuksia ja jo yhden miestenkin SM-kullan.

Otteluja Kootalla on nyt takanaan noin 80, eikä joukkoon mahdu montakaan tappiota.

 

Vuoden valmentaja:

Veli Koota s.14.09.1957, Kankaanpään Nyrkkeilijät

Aloittanut nyrkkeilyn harrastamisen 10-vuotiaana. Aktiivinyrkkeilijänä saavutti viisi Suomen mestaruutta, kaksi Pohjoismaiden mestaruutta, yli 30 maaottelua (ei tappiota ruotsalaisille),

edustukset EM-kilpailuissa ja Moskovan olympialaisissa.

Aloitti valmentamisen oman aktiiviuran jälkeen 1984, joka on jatkunut yhtäjaksoisesti, pois lukien 1988-1990, vastaten Kankaanpään nyrkkeilytoiminnasta. Valmentaa mm. omaa poikaansa nuorten MM -pronssimitalisti Matti Kootaa. Veli Koota palkittiin ensimmäisen kerran vuoden valmentajana vuonna 2001.

 

Vuoden tuomari:

Esa Hukkanen s. 25.02.1963, Boxing Gym Lahti, Lahden Kaleva

Nyrkkeilytuomarin ura alkoi 22.12.1984 Kankaanpään kasarmilla suoritettuaan III-luokan kehä- ja arvostelutuomarikurssin. Varsinaisesti tuomaritehtävät alkoivat aktiiviuran jälkeen 1988. Korotus II-luokan kehä- ja arvostelutuomarikorttiin 24.04.1989. Korotus I-luokan kehä- ja arvostelutuomari-korttiin 13.10.1991 joka mahdollisti osallistumisen SM-kilpailujen tuomaritehtäviin. EABA:n tuomarioikeudet tulivat 14.09.1997 Tammer-turnauksen yhteydessä järjestetyissä tuomaritesteissä ja –kokeissa. AIBA:n tuomarioikeudet tulivat 09.04.2000 GeeBee-turnauksen yhteydessä järjestetyissä tuomaritesteissä ja –kokeissa. Vuodesta 1988 on kansallisessa tuomarikortissa  324 kilpailutilaisuutta. Tavoitteena osallistua tulevaisuudessa olympianyrkkeilyissä tuomaritehtäviin.

 

Nyrkkeilyn hyväksi tehdystä työstä:

Matti Ruokoski s.14.01.1963, Mikkelin Nyrkkeilijät

Päätyönä majurin sotilasarvossa palveleminen Etelä-Savon Aluetoimistossa henkilösektorin johtajan tehtävissä. Nyrkkeilyura alkoi 14-vuotiaana juniorinyrkkeilijänä Venesjärven Leiskussa, sisältäen kilpanyrkkeilyä muutaman vuoden ajan. Nyrkkeilyurheilusta tuli tärkeä osa elämän eri osa-alueilla. Vuonna 1986 aloitettu palveleminen Savon Prikaatissa johti siihen, että Matti ajautui puolivahingossa Mikkelin Nyrkkeilijöiden harjoituksien ohjaajaksi ja pikkuhiljaa valmentajaksi. Valmentajana hän toimi 1987 – 1992 ja 1998 – 2007. Mikkelin Nyrkkeilijät oli muutamia kertoja junioreiden SM-kilpailujen paras seura. Vuonna 1990 Matti valittiin SNL:n vuoden juniorivalmen-tajaksi ja Suomen A-junioreiden EM-joukkueen valmentajaksi. Vuonna 1992 Mikkelin Nyrkkeilijät oli senioreiden SM-kilpailujen paras seura. Luottamustehtävät: Mikkelin Nyrkkeilijöiden valmentajana, sihteerinä, tuomarina, kilpailujen järjestelytoimikunnan puheenjohtajana, seuran puheenjohtajana ja yleismiehenä. Suomen Nyrkkeilyliiton valmennusvaliokunnan jäsenenä ja puheenjohtajana sekä 2008 perustetun Team London –projektiryhmän puheenjohtajana.

 

Vuoden tiedottaja:

Jouko Vuolle

Yhteyden Joukoon saa parhaiten Yle Urheilun toimituksesta, jossa hän toimii urheilutoimittajana. Jouko on opiskellut Kauppakorkeakoulussa, työskennellyt ääni- ja valoteollisuuden parissa, kunnes urheilu vei miehen kokonaan.
Koripallo on perinteisesti ollut miehen ykkösmielenkiinnon kohde - on sitä vieläkin, mutta nykyään enimmäkseen kansainvälisen liiton ja lasten urheilun näkökulmasta katsottuna.

Urheiluhistoria ja –taustat ovat erityisesti Joukoa aina kiinnostaneet. Työssään hän on toteuttanut mm.:

-          Liikunnan arkipäivää sarjaa jo seitsemän vuotta

-          Taustapeliä viikoittain muun urheilun lomassa

-          Kiveen Hakatut sarjaa parin vuoden verran

-          Lukemattomia haastatteluja eri urheilulajien parissa

Vapaa-aikana etusijalle nousevat matkailu, muistelmat, hyvä ruoka ja teatteri, samoin kuin reipas sauvakävely radiota kuunnellen.
Loppukaneettina kun vielä jaksaisi nöyrästi palvella katselijoita ja kuulijoita jonkun vuoden...

 

 

NUORTEN EM-JOUKKUEELLE  KULTAA JA PRONSSIA

 

Nyrkkeilymuseon tilaisuudessa juodaan mitalikahvit myös viime viikolla iskettyjen naisten A- ja B-juniorien EM-nyrkkeilyjen menestyksen kunniaksi.

 

A- ja B-juniorien EM-Nyrkkeilyt 10.-13.12.2008 Yambol, Bulgaria

Historian ensimmäisiin juniori-ikäisten naisten Euroopan mestaruusnyrkkeilyihin osallistui 130 nyrkkeilijää 15 maasta (A-juniorit 76,  B-juniorit 54).

B-juniorien Euroopan mestaruuteen iski Kempeleen Pyrintöä edustava 63 kilon Mirella Hänninen, pronssille A-juniorien 54-kiloisissa Maiju Hyvönen, Turun Urheiluliitto.

 

SUOMEN JOUKKUE:

B-juniorit:                          Mirella Hänninen, 63 kg – KemPy  – KULTA

                                         Noora Osipow, 66 kg – JäKK

A-juniorit:                          Maiju Hyvönen, 54kg – TuUL – PRONSSI

Valmentajat:                     Jani Järvensivu, Juha Saurama

Tuomari:                            Tom Elmgren

Joukkueenjohtaja:            Juha Temonen