Nyrkkeilyakatemia Järvenpää

NAJ on nuori uusmaalainen

Nyrkkeilyakatemia Järvenpään uuden salin avaus sattui pahinpaan korona-aaltoon. Päättäväisyydellä, sitoutuneisuudella ja digitaalisilla ratkaisuilla toiminta jatkui läpi koronan. Nyt on vihdoin aika nauttia omasta seurasta. 

Nyrkkeilyakatemia Järvenpään salille saapuu kuin ystävän kotiin. Salia ympäröi vahva ”Tämä on meidän sali, tämä on meidän koti”-tunnelma. Kaikkialla on siistiä ja jokainen pitää erinomaisen hyvää huolta, että siistinä sali myös pysyy. Mutta ei NAJ:n mikään lepohuone ole, vaikka taipuukin tarvittaessa pikkujoulujen tai syntymäpäivien pitopaikaksi. 

”Treenejä on viikon jokaisena päivänä, parhaina päivinä kolme”, kertoo seuran puheenjohtaja ja valmentaja Jukka ”Juxu” Rahikainen. Valmennusvastuuta on jakamassa 10 valmentajaa, joten yksittäisen valmentajan taakka ei pääse kasvamaan liian raskaaksi. 

NAJ tarjoaa kilpanyrkkeilyvalmennuksen lisäksi tunteja kuntonyrkkeilijöille ja junioreille sekä kahvakuula- ja Power Training -treenejä. 

”Valmentajat ovat suorittaneet Liiton valmentaja- ja ohjaajakoulutukset. Viimeisimpinä Suski Mäyrä ja Pasi Nevala, jotka suorittivat VilperiBox-ohjaajakoulutuksen."

Kehityshommia

NAJ oli ensimmäinen SuomiSportin käyttöönsä ottanut nyrkkeilyseura. Palveluun siirtymistä ja käyttöön sopeutumista joudutti korona-ajan vaatimukset. 

”Helpotti sitä muutoin tuskaista aikaa, että työväline oli olemassa. Olemme edelleen mukana SuomiSportin kehitystyössä, muttei niistä vielä tässä kohtaa enempää”, toteaa Juxu hymyillen.

Seura on muutoinkin sitoutunut oman toimintansa tarkasteluun ja kehittämiseen - työstettävänä on Tähtiseura-ohjelman edellyttämä toimintaohjeen päivitys. 

”Tähtiseurahankkeeseen ryhtymistä arkaillaan turhaan”, toteaa Juxu. ”Seuroilla on yleensä jo vakiintuneina tapoina ne asiat, joita merkin saaminen edellyttää. Hanketta varten prosessit ja toiminnat tulee vain kirjoittaa paperille. Malleja löytyy, joten rohkaisen ryhtymään hankkeeseen.” 

”Digitaalisten palveluiden kehittäminen on mielestäni tärkeää myös nyrkkeilyssä. Ne auttavat esimerkiksi uusasiakashankinnassa. Lajin pitää olla näkyvissä siellä, mistä ihmiset etsivät uusia harrastuksia ja vapaa-ajanviettotapoja. Vanhoilla metodeilla ei enää pärjää kilpailussa. Muutoksen hyväksyminen on yhtä tärkeää kuin perinteiden vaaliminen. Lajihan ei silti juurikaan muutu, vain tavat kommunikoida asiakkaiden kanssa”, Juxu painottaa.

Jukka "Juxu" Rahikainen aloitti oman nyrkkeilyharrastuksensa Kouvolassa. Kuva: Päivi Ahola

Hymy on paras kiitos

Nyrkkeilyakatemia Järvenpään salilla alkavat treenit. Raino Holm on liittynyt valmennusremmiin elokuussa. Juxu on mukana kaiken varalta. Treenit sujuvat kuitenkin mallikkaasti ja tunnin jälkeen salilta poistuu hikinen hymyilevä porukka. 

”Nämä hymyt ovat parasta kiitosta”, toteaa Ripa Lemmetti, joka ohjaa kilparyhmien lisäksi lasten ja nuorten ryhmiä. 

”Tykkään hommasta. Haluan tarjota lapsille ja nuorille tällaisen turvallisen paikan, jossa he pääsevät kokemaan onnistumisia. Täällä kukaan ei arvostele sitä, kuka olet ja mistä tulet.” 

Samalla hän tarttuu moppiin ja ryhtyy siivoamaan juuri loppuneen tunnin hikijälkiä pois kanveesilta. 

”Pysyy paikat siistimpinä, kun siivoaa heti, eikä vasta illan päätteeksi.” 

Samassa päävalmentaja Jukka Raitisoja astuu sisään ja istahtaa katselemaan Ripan hommia. 

”Ei mulla mitään asiaa. Kunhan tulin”, hän toteaa.

Niin. Ihan kuin kotiinsa olis tullut

Ripa Lemmetti näyttää mallia lajikokeiluun tulleelle vieraalle. Kuva: Päivi Ahola