Ammattinyrkkeilijöille mahdollisuus päästä Rion olympiakehään

2.6.2016

Nyrkkeily on ollut yksi harvoista olympialajeista, jossa kaikilla ammattiurheilijoilla ei ole ollut mahdollisuutta osallistua olympialaisiin. Kansainvälinen lajiliitto International Boxing Association (AIBA) teki asiaan sääntömuutoksen 1. kesäkuuta Lausannessa pitämässään ylimääräisessä liittokokouksessa.

Käytännössä sääntöuudistus tarkoittaa sitä, että perinteisessä ammattinyrkkeilyssä otelleet urheilijat voivat tavoitella paikkaa jo 5. elokuuta alkaviin Rion olympialaisiin.

- Rion liittyvät asiat tulevat nopeasti päälle ja vaativat kansallisesti hyvää, avointa ja rakentavaa vuorovaikutusta molemmilta tahoilta. Jäämme jännityksellä odottamaan AIBA:n uusia sääntöjä ja niiden tarjoamia mahdollisuuksia. Tässä täytyy myös koko ajan arvioida tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyviä vaikutuksia, Suomen Nyrkkeilyliiton toiminnanjohtaja Tobias Karlsson arvioi.

- Kokouksessa paikalla olleista kansallisista lajiliitoista yksikään ei äänestänyt sääntöuudistuksia vastaan, eli uudistamme lajia yhtenäisessä rintamassa. En näe syitä mikseivät myös perinteiset ammattinyrkkeilytahotkin kannattaisi uudistusta, sillä tämä ei vie heiltä mitään pois, vaan tarjoaa ainoastaan uusia mahdollisuuksia.

AIBA jakaa 26 Rion olympiapaikkaa 3.-8.heinäkuuta Venezuelassa pidettävässä karsintaturnauksella, johon kansalliset lajiliitot voivat anoa AIBA:lta osallistumisoikeutta edustajilleen. Turnaus on suunnattu AIBA:n oman puoliammattilaisliigan World Series Boxingin (WSB) ja AIBA:n ammattinyrkkeilysarjan AIBA Pro Boxingin (APB), sekä perinteisessä ammattinyrkkeilyssä otelleille urheilijoille.

- Suomessa on pari ammattinyrkkeilijää, joilla on sellaiset kansainväliset näytöt, että heillä voi olla mahdollisuus saada paikka  karsintaturnaukseen, jos he ovat kiinnostuneita ja täyttävät vaadittavat ehdot, Suomen Nyrkkeilyliiton puheenjohtaja Tomi Korpinen arvioi.

- Olemme tänään olleet yhteydessä Suomen Ammattinyrkkeilyliittoon ja pyytäneet heitä välittämään tiedon asiasta lisensioimilleen urheilijoille.