Varusmiespalvelu puolustusvoimien Urheilukoulussa Lahdessa

25.11.2011

 

Puolustusvoimien Urheilukoulu toimii Hämeen Rykmentissä Lahdessa. Urheilukoulun tehtävänä on antaa varusmiespalvelustaan suorittaville motivoituneille ja lahjakkaille urheilijoille (ml naiset) mahdollisuudet toteuttaa sotilaskoulutuksen ohessa systemaattista valmentautumista.Urheilukoulu tarjoaa hyvät harjoitteluolosuhteet sekä riittävästi aikaa nousujohteista harjoittelua varten varusmiespalveluksen ohessa.
 
Lajit
Urheilukouluun voivat hakea kaikkien niiden lajien urheilijat, joissa järjestetään Olympiakilpailut tai viralliset MM-kilpailut. Vuodesta 1979 Urheilukoulussa on palvellut 5199 urheilijaa 54:stä eri lajista.
 
Harjoitusolosuhteet
Hennalan varuskunnasta, Lahden kaupungista ja läheisistä valmennuskeskuksista (Vierumäki, Pajulahti) löytyvät harjoituspaikat lähes joka lajiin.
 
Valmennus
Urheilukoulussa on ohjattuun valmennukseen varattu aikaa päivittäin 2-8 tuntia (yhteensä noin 12–30 h/vko). Harjoitteluun on lisäksi käytettävissä lähes kaikki illat ja viikonloput. Urheilukoulu tarjoaa kahdeksan leiriviikkoa valmentautumiseen varuskunnassa tai urheiluopistoilla. Valmennus tapahtuu koulutettujen (suurimmalla osalla on joko liikunnanohjaaja- tai ammattivalmentajatutkinto) sotilasvalmentajien johdolla. Useissa lajeissa käyvät harjoituksia johtamassa lajiliittojen valmentajat ja kouluttajat. Valmennuksen apuna voidaan käyttää myös eri lajien siviilivalmentajia. Urheilukouluun valitut suorittavat 1-tason valmentajatutkinnon palveluksensa aikana.
 
Muita tietoja
Urheilijat palvelevat Urheilukoulussa pääsääntöisesti 362 vrk. Vuoden palvelevat koulutetaan vähintään aliupseereiksi. Parhaiten menestyneet saavat reserviupseerikoulutuksen. Myös reserviupseerikurssi pidetään Urheilukoulussa ja urheilijat voivat kurssin aikana harjoitella säännöllisesti. Huippu-urheilijoilla on mahdollisuus myös 180 vrk palvelusaikaan (maksimissaan 30 % saapumiserän vahvuudesta), jolloin heidät koulutetaan miehistötehtäviin. Tälle erikoislinjalle on mahdollisuus hakeutua, jos urheilija saa rahallista Suomen Olympiakomitean tukea, harjoittelee ja kilpailee pääsääntöisesti ulkomailla, kuuluu joukkuelajeissa ns. pelaavan kokoonpanoon Suomen korkeimmalla sarjatasolla tai on poikkeuksellisen menestynyt urheilulajissaan.
 
Hakeutuminen
Kesäkuun 2012 saapumiserään hakevien kesälajien urheilijoiden, joiden kansallinen kilpailutoiminta ajoittuu keväästä syksyyn (mm. hiihtolajit, kamppailulajit, jääkiekko, salibandy, kori- ja lentopallo) on jätettävä hakemuksensa 1.3.2012 mennessä. Erillisiä hakulomakkeita erikoisjoukkoihin saa aluetoimistoista ja Urheilukoululta (www.puolustusvoimat.fi =>varusmiehille =>erikoisjoukot =>urheilukoulu tai www.urheilukouluntuki.fi).
 
Urheilukouluun hakijoiden tulee edustaa kansallista nuorten tai yleisen sarjan huippua. Urheilulajin tulee olla olympia- tai MM-kilpailujen ohjelmassa. Myös Hierojan ammattitutkintoon valmistavan koulutuksen käyneet urheiluhierojat voivat myös hakea Urheilukouluun 362 vrk palvelukseen. Valinnat suoritetaan eri lajien asiantuntijalausuntojen sekä psykologisten ja fyysisten testien tulosten perusteella. Valintatestit tulevat olemaan vuonna 2012 maalis- huhtikuun vaihteessa.
 
Tiedustelut
Valmennuspäällikkö Tommi Ojanen
0299 446302
 
Toimistosihteeri
0299 446305
 
Osoite
Hämeen Rykmentti, Urheilukoulu, PL 5, 15701 Lahti 
urhk@mil.fi