Nyrkkeilyn olympiakarsintajärjestelmä

8.12.2010


 

Nyrkkeilyn olympiakarsintajärjestelmä
Boxing pictogram © LOCOG 2010
Lontoon olympiakisojen nyrkkeilyturnaukseen osallistuu 250 miestä ja ensimmäistä kertaa historiassa 36 naista. Kisoihin osallistuville nyrkkeilijöille on määrätty sekä ylä- että alaikäraja: syntymäajan on osuttava aikavälille 1.1.1978–31.12.1995. Kaikki nyrkkeilyn olympiakiintiöpaikat ovat henkilökohtaisia. Sarjaa ja maata kohden sallitaan vain yksi osallistuja.
Miesten nyrkkeilyn tärkein karsintatapahtuma on vuoden 2011 MM-turnaus Azerbaijanissa, Bakussa  (16.9.–1.10.). Olympialipun lunastavat kunkin sarjan 10 parasta iskijää, kahdesta raskaimmasta sarjasta kuitenkin vain 6 parasta. Loput paikat jaetaan maanosakarsintaturnauksissa maalis-huhtikuussa 2012. Euroopan kokonaiskiintiö miesten nyrkkeilyssä on 78 urheilijaa. Euroopan loppukarsinta järjestetään Istanbulissa.
Jaossa olevien paikkojen määrä riippuu siis eurooppalaisten menestyksestä MM-kehässä sekä siitä, mihin sarjoihin isäntämaa Iso-Britannia sijoittaa sille varatut 5 paikkaa. Kansainvälinen nyrkkeilyliitto AIBA ilmoittaa MM-kisojen jälkeen, montako paikkaa maanosakarsinnassa on tarjolla kuhunkin sarjaan.
Ensimmäiset viisi kisalippua jaetaan kuitenkin jo toukokuussa 2011 World Series of Boxing -turnauksen viidelle henkilökohtaiselle voittajalle. Kyseessä on uusi amatöörinyrkkeilyn ammattilaissarja, johon osallistuu 12 monikansallista joukkuetta eri puolilta maailmaa. Miehille jaetaan lisäksi 8 villiä korttia (Tripartite Commission Places).
Naisten olympianyrkkeilyssä on vain kolme sarjaa (48–51 kg, 57–60 kg ja 69–75 kg). Ainoa karsintakilpailu on vuoden 2012 MM-turnaus Kiinan Chongqingissa, josta paikan saa kunkin sarjan 8 parasta iskijää. Huomioida täytyy kuitenkin, että Euroopan kokonaiskiintiö naisten nyrkkeilyyn on vain 12 paikkaa. Villejä kortteja jaetaan peräti 11, ja yksi paikka on varattu isäntämaalle.
Suomen Hanne Mäkinen voitti vuonna 2010 MM-pronssia naisten sarjassa 51 kg, joka sopivasti kuuluu Lontoon kisaohjelmaan. Vuoden 2012 MM-turnauksessa Kiinassa sarjan taso tulee kuitenkin olemaan kovempi, sillä olympialippuja tavoittelevat myös muista lähipainoluokista siirtyvät nyrkkeilijät. MM-mitali varmistaisi olympiapaikan, mutta ainakin Mäkisen olisi sijoituttava sarjassa neljän parhaan eurooppalaisen iskijän joukkoon.
Suomalaisten miesnyrkkeilijöiden karsintataival alkaa Bakun MM-kehästä 2011 ja jatkuu Euroopan karsintaturnauksessa Istanbulissa 2012.